دلایل لاستیک سایی خودرو ها چیست؟
فهرست مطالب
دلایل لاستیک سایی خودرو ها چیست؟
چطور می توان از لاستیک ها مراقبت کرد؟
یکی از وسایلی که در دنیای امروزه از آن برای حمل و نقل استفاده می شود و توانست در چند سال اخیر به میزان زیادی پیشرفت نماید، متعلق به اتومبیل ها می باشد که بی شک جزء پیشرفته ترین صنعت های حال حاضر جهان می باشد و توانسته است تا در زندگی انسان ها تاثیر مثبتی بگذارد.
جالب است بدانید اولین اتومبیل جهان در سال 1678 میلادی توسط فردیناند فربیست ساخته و طراحی شد که نشان دهنده قدمت این صنعت می باشد.
از این رو امروزه اتومبیل ها نسبت به گذشته پیشرفت کرده و ما باید بیشتر از آنها مراقبت به عمل آوریم و تمام قطعات اتومبیل باید در طی برنامه ای مشخص تعویض و بررسی شوند.
بطور کلی می تواند تمام قطعات یک اتومبیل را همانند انسان دانست که برای مثال قلب تپنده آن موتور و چشمان آن چراغ های جلو هستند که راه را برای رانندگی روشن می کنند و از این رو تمام قطعات اتومبیل در کنار هم می توانند نیازهای یکدیگر را رفع کنند و مکمل هم قرار گیرند.
نکاتی که باید درباره لاستیک سایی بدانید
یکی از مهم ترین قطعات هر اتومبیل که بی شک حرکت بدون آن به هیچ وجه مقدور نیست، چرخ های اتومبیل است که باید به آن به میزان زیادی رسیدگی شود و میزان باد و آج لاستیک جزء مهم ترین بخش های هر لاستیک هستند و باید در طی مدت زمان مشخصی به آن رسیدگی شود.
به همین دلیل ما قصد داریم در ادامه این مطلب از بخش تویوتا 724 شما را با دلایل لاس تیک سایی و نکات نگهداری از لاستیک آشنا سازیم تا بتوانید هر چه بهتر از لاستیک های اتومبیل خود مراقبت به عمل آورید.
بررسی علل مختلف لاستیک سایی
همه چیز درباره دلایل لاستیک سایی خودرو
از متداول ترین ایرادات در بیشتر خودروهای مدل پائین به هم خوردن زاویه های تنظیم به مرور زمان و یا به هنگام انجام تعمیرات توسط تعمیرکاران غیر مجرب هنگام تعمیر جلوبندی ماشین و تعویض سیبک ها یا فنر بندی خودرو است . بسیاری از این تعمیر کاران با اصطلاحات کمبر و کستر و تو این و تو اوت آشنایی ندارند و تا به حال این عبارات را نشنیده اند.
بخش عمده ای هندلینگ (خوش دستی ماشین) مربوط به مسائل فنی و طراحی خودرو و بخشی دیگر مربوط به میزان بودن تنظیم های خودرو است. رانندگی به مراتب در خودرویی که بخوبی تنظیم باشد، لذت بخش تر و راحت تر خواهد بود.
فرمان ماشین در حین حرکت و یا در حالی که آن را رها کنیم نیز نباید به چپ یا راست منحرف شود . لرزش فرمان ، به هم خوردن تنظیم فرمان یا گیجی فرمان علل گوناگونی مانند خرابی و سائیدگی پلوس ها ، ایراد در بالانس چرخ ها و یا تنظیم نبودن باد لاستیک ها دارد و تشخیص علت آن بر عهده تعمیرکار است .
سائیدگی غیر عادی لاستیک ها نشانه خوبی برای تعویض آنها است و می تواند هشداری باشد تا متوجه شوید که بخش هایی دیگر خودرو از جمله:فرمان، جلوبندی و فنر بندی آن نیز دچار مشکل شده اند. دراین بخش از نمناک با دلایل لاستیک سایی خودرو آشنا می شویم.
علت لاستیک سایی خودرو چیست؟
انواع لاستیک سایی خودرو و دلایل آن
فرمان خودروها
اگر خودرو شما به هنگام رانندگی مخصوصا زمانی که فرمان را رها می کنید ، به یک سمت کشیده می شود ابتدا باید میزان بودن باد لاستیک ها را چک کنید.
اما اگر باد لاستیک ها تنظیم بودند شاید مشکل در نامیزان بودن میل فرمان یا تنظیم نبودن فرمان درست در مرکز و یا زاویه کمبر و کستر درست نباشند. در صورتی که فرمان به سختی می پیچد وبیش از اندازه بازی دارد باید مارپیچ فرمان و قطعات داخلی جعبه فرمان را چک نمایید.
لاستیک سایی در خودرو به چه علت است؟
عواملی که موجب لاستیک سایی ماشین می شوند:
فنربندی
فنر بندی خودرو متشکل از اجزای بسیاری است پس لازم است همراستایی چرخها و یاتاقانهای آنها و بوش و میله تعادل و بازوهای کنترل فنر و خود فنرها را بررسی گردد. اگر قسمتی از فنر ها سائیده یا صدمه دیده باشد باید عوض شود و در غیر اینصورت سایر بخش های سیستم فنر بندی و خودروپیش از موعد دچارفرسودگی و آسیب می شود.
همراستایی
برای جلوگیری از سائیدگی و اصطکاک و سر خوردن چرخها و در کل هدایت کردن مناسب و درست خودرو باید چرخها هم راستا باشند. این کار سبب کاهش میزان مصرف سوخت و کم شدن فشار بر روی فرمان و سیستم فنربندی می شود و درنتیجه هدایت بهتر خودرو می شود. سه نوع تنظیم برای همراستایی و تنظیم چرخهای خودرو وجود دارد:
چرا خودرو دچار لاستیک سایی می شود؟
تشخیص علل لاستیک سایی
زوایای کبر، کستر و تفارب و تنافر زاویه چرخها ( toe in و toe out)
مقدار بیرون بودن و داخل بودن قسمت جلوی چرخها را کمبر و کستر می گویند . هدف از این تنظیم زاویه کمبر و کستر ، سهولت در فرمان دهی خودرو ، جلوگیری از سایش لاستیک ها و توزیع بار خودرو بطور متوازن بر روی سطح جاده است.
میزان داخل یا بیرون بودن زاویه چرخها ، زاویه کستر است. اگر زوایه کستر تنظیم باشد ، راحت تر می توانیم فرمان خودرو را بچرخانیم و برگشت فرمان در هنگام پیچیدن بهترو حرکت ماشین بر روی جاده از تبات بهتری برخودار خواهد بود. زوایای:” تو این ” و ” تو اوت ” هم بسیارمهم هستند و اگر این زوایا از تنظیم خارج باشند، موجب مالش و سایش لاستیکها می شود.
اگر زاویه لاستیک ها را با پاهای خودتان مقایسه کنید ، اگر قسمت جلوی چرخها بطرف داخل متمایل باشد مثل حالتی است که نوک پاهای شما به طرف داخل متمایل است و به عکس ” تو اوت ” یعنی نوک انگشتان بطرف خارج متمایل است.
لاستیک سایی و عوامل آن
نکات نگهداری از لاستیک اتومبیل و جلوگیری از لاستیک سایی
1- تایرهای اتومبیل را بطور مرتب بررسی کنید
برخی از رانندگان اتومبیل را تنها برای رانندگی خریداری می کنند و این اولین اشتباه در نگهداری از اتومبیل است. اولین نکته ای که ما برای مراقبت از چرخ های اتومبیل در نظر داریم، بررسی منظم تایرهای اتومبیل در طی برنامه ای مشخص می باشد. از این رو می توانید میزان کاهش آج لاستیک را به مرور مشاهده کنید و در صورت کاهش آج باید آنرا فورا تعویض کنید تا مشکلی برای شما رخ دهد.
2- اطمینان از فشار مناسب تایر در فصل های مختلف
بطور کلی توصیه می شود هر چند ماه یکبار میزان باد لاستیک اتومبیل خود را چک کنید. اما شما موظف هستید پس از آغاز هر فصل میزان باد لاستیک خود را در مکانیکی ها تغییر دهید و علت اصلی آن هم انقباض و انبساط باد درون تیوب به دلیل سرما و گرما می باشد که اگر میزان نباشد، ممکن است دچار مشکل شوید.
نکات کلیدی برای جلوگیری از لاستیک سایی
مراقبت های لازم برای پیشگیری از لاستیک سایی
3- در صورت وجود دفترچه راهنما آنرا مطالعه کنید
اغلب کارخانه هایی که در زمینه تولید لاستیک فعالیت دارند، پس از بسته بندی لاستیک، دفترچه راهنمایی را ارائه می دهند تا کاربران بتوانند هرچه آسان تر از میزان باد کردن لاستیک در مدت زمان های مختلف آگاه شوند.
برای مثال اگر لاستیک شما بیش از حد باد شود، نسبت به مقاومت آن ممکن است بیشتر و بیشتر در خطر ترکیدن قرار گیرد که این می تواند منجر به هزینه اضافه شود.
4- با سرعت زیاد رانندگی نکنید
بطور کلی زمانیکه شما با سرعت غیر مجاز رانندگی می کنید، کنترل اتومبیل سخت تر می شود و شاید این گونه فکر کنید که این چگونه می تواند به لاستیک اتومبیل آسیب برساند؟
نکته قابل توجه اینجا است که وقتی شما با سرعت زیاد حرکت می کنید، زمان ترمز گرفتن، اصطکاک زیادی میان لاستیک و زمین ایجاد خواهد شد که در نتیجه لاستیک ها برای ایستادن، به میزان زیادی بر روی زمین ساییده خواهند شد و این گونه عمر لاستیک کمتر و کمتر خواهد شد.
بنابراین توصیه می شود حتما با سرعت مطمئنه حرکت کنید تا هم بتوانید اتومبیل را هرچه بهتر کنترل کنید و هم اطظکاکی میان لاستیک و زمین صورت نگیرید.
راه جلوگیری از لاستیک سایی
لاستیک سایی و نحوه پیشگیری از آن
5- جابجا کردن چرخ های جلو و عقب
لاستیک های جلو برای ترمز با استفاده از دیسک و لنت استفاده می شوند و لاستیک های عقب نیز برای ترمز دستی استفاده می شوند. بنابراین لاستیک های جلو ممکن است در مدت زمان کمتری میزان آج بیشتری را نسبت به لاستیک های عقب از دست دهند.
از این رو توصیه می شود با مشورت تکنسین های این زمینه لاستیک ها عقب و جلو را سالانه دوبار جابجا نمایید تا این گونه عمر لاستیک ها افزایش یابد.
6- از تایر یدک مطمئن باشید!
ممکن است برای هر یک از ما پیش بیاید که به دلیل مشغله فراوان بطور ناگهانی مشاهده کنیم که تایر اتومبیل ما از بین رفته است و رانندگی با آن می تواند برایمان دردسرساز شود.
از این رو در این مواقع فورا لاستیکی که کمترین میزان آج را دارد، با استفاده از تایر یدک موجود تعویض کنید و از آن برای رسیدن به نزدیک ترین مکانیکی بروید و لاستیک های از بین رفته را تعویض نمایید.